Fotografiranje hrane

Da biste dobili zadovoljavajuću ponudu, treba razmotriti nekoliko stvari:

Ne mogu reći da je dobra fotografija hrane jeftina, mogu reći da je loša fotografija hrane skupa. Zašto?

Slika vas mora privući samo sa svojim vizualnim smislom, izostavljajući osjećaje okusa, mirisa i dodira. U tom smislu, fotografija mora izgledati toliko ukusno da je želite jesti. Kada pogledate dobru fotografiju hrane, osim što je lijepa, ona bi kod Vas trebala pobuditi glad.

Prije svega, osim cijene, da li Vam odgovaraju fotografije koje vidite u mom portofoliu? Mnogi fotografi kažu da fotografiraju hranu, ali razumijevanje hrane i rasvjete do te mjere da može izgledati ukusno, je složenije nego samo fotografiranje. Tu je tanka linija između hrane koja izgleda stvarna i hrane koja izgleda lažna. To je ta crta koja čini hranu da izgleda ukusno i pobudi osjet gladi. To je mjesto gdje bi trebali biti. To je ono što ja radim, slike koje vas ostavljaju gladnim.

Koliko snimaka hrane:

U jednom radnom danu od cca 8 sati, ovisno o vrsti hrane i kako je dobro koordinirano snimanje, normalno je da se snimi 15-25 fotografija, pod uvjetom da nema zastoja. Shvatite da su u tom broju, razni kutevi i rearanžiranje, koji bi vam dali više konačnih odluka. Ako radite s stilistom hrane, koliko brzo može raditi, također će utjecati na ishod.

Kako će hrana biti predstavljena:

Ako imate fast foot, srebrni servis za jelo nikako nije pravi izbor. Ako koristite tanjure, salvete, stolnjake, stakla itd, pobrinite se da su novi … da nema ogrebotina, osim ako želite kućni domaći izgled. Ako ste “zeleni” organski zdrava pripremljena hrana, razmišljajte o elementima u pozadini … govoreći o pozadini, aranžiranje oko i iza hrane je jednako važno, osim ako želite samo fotografiju hrane kako bi ju umetnetnuli u drugu pozadinu kasnije. Bijela i siva su najbolji izbor i ujedno standardi za fotografieanje.

Trebate li STILISTA ?
primjer 01

primjer 01

Ovo je trenutak gdje treba biti lukav. Ono što izgleda dobro na oko, uvijek ne izgleda dobro na fotografiji. Razmislite … da li ste ikada sreli pravi model ? Postoji mnogo kuhara koji su ponekad jednako i dobri stilisti svojih kreacija, zajedno sa nekoliko savjeta od fotografa. Često od klijenta čujem, “to nije način na koji mi to radimo”, ali ja znam da je to najbolji način za fotografiranje. Pogledajte Big Mac ili nešto drugo, a zatim naručite. Istina, okus je super, ali ako ste fotografirali ono što ste upravo naručili, to će biti teško prodati. Dobar stilist može aranžirati hranu u ono što želite prodati.

Postoje trenuci i situacije u kojima stilist nije potreban, zbog velikog talenta kuhara ili jednostavnosti hrane, ali kada se ukaže prilika, bilo bi dobro da ga imate.

Gdje snimati? Studio ili na lokaciji:

Većina hrane može proći s iznimkama. Prednost korištenja studia je kontrola prostora, rasvjete i odvojenost od drugih aktivnosti. Fotografiranje na licu mjesta ima mnoge prednosti, kao što su, bogata opskrba svježim proizvodima koji su pri ruci, željena atmosferu i okolina, osoblje restorana, dakle sve na jednom mjestu.

Ako fotografiramo na lokaciji, u cjelini trebamo prostor koji nije u prometnom dijelu niti u dvorani ili ispred vrata !!

Upotreba … web stranica, oglašavanje, pakiranje?

Vrste slika i potrebnih datoteka utječu na to kako će se koristiti. Sve fotografije su slikane u visokoj rezoluciji, ništa manje, ali ako je slika koja će se koristiti za pakiranje, primjerice, trebamo znati koliko je velika, veličina printa, boje, položaj itd. Za web, se koriste različite veličine osim Hi-Res datoteke i mape koje se mogu pripremiti uz Hi-Res mapu u vrijeme kad se slike izrade.

Vrijeme izrade ?

Naprimjer, ako vaš web dizajner ima sve spremno, a vi želite otvoriti sutra, zakasnili ste! Nakon što je hrana fotografirana, može potrajati nekoliko dana za pregled prezentacije kako bi došli do svoje konačne odluke. Izradit ću web galeriju koju možete pregledati kako bi izabrali fotografije. Nakon toga potrebno je par dana kako bi se poboljšala slika i uskladile boje, defekti, obrezivanje itd.

Završne slike će biti u mapi ili se prenjeti kod vas putem online servisa, ili će se postaviti na web stranici s određenom lozinkom za preuzimanje. To je vrlo jednostavno.

Cijena ?

Nitko ne želi izgubiti posao, niti itko želi odbaciti nekog sa nebuloznom ponudom. Treba biti realan i unaprijed sa kvalitetnom ponudom dogovoriti što se sve može učiniti za pojedini projekt.

Moje dugogodišnje iskustvo me je naučilo da pretežno za većinu vrsta fotografiranja mogu ponuditi cijenu bez puno razgovora sa klijentom, no isto tako sam naučio da je za fotografiranje hrane to jednostavno nemoguće, stoga mi pošaljite e-mail ili nazovite,  i bit ću više nego sretan raditi sa Vama.